PEULVRUCHTEN.

Witte of bruine bonen, capucijners, kikkererwten en linzen, allemaal stevige kost die goed vullend is. En wereldwijd in vele varianten te krijgen. Niet overal in Europa en elders in pot of blik te koop, maar gedroogd meenemen als voorraad is ook lichter.
Linzen, speciaal de gele en oranje soort, hoeven niet te weken en zijn vrij snel gaar. Om de lange kooktijd van de andere peulvruch ten te bekorten, gebruiken we het hooikist principe. Zet de peulvrucht 's avonds in de week, 's morgens even opkoken en in een goed afsluitbare voedselcontainer (b.v. van r.v.s.) in de slaapzak rollen. Bij de avondmaaltijd alleen nog maar even met het gekozen menu laten meesudderen.



De kikkererwten staan, na een dag in de slaapzak te hebben gebroeid, lekker te sudderen.
Kapucijners nassi
  • 100 g gedroogde kapucijners
  • ½ zakje nassi kruiden
  • 1 ui + teentje knoflook
  • 1 prei
  • 100 g ham
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 1 komkommer
Week en kook de kapucijners; week de nassi kruiden; fruit de kleingesneden ui, knoflook en prei, voeg de ham in blokjes gesneden toe en de geweekte nassi kruiden;
doe de kapucijners erbij en sudder 5 min.
Bak een spiegelei
Met rijst en sla van komkommer en banaan
Locro
  • 100 g droge erwten
  • 1 blikje mais
  • 2 aardappels
  • 250 g pompoen
  • 1 ui + t. knoflook
  • 2 eetl. melkpoeder
  • 100g kaas
Week en kook de erwten;
fruit ui en knoflook, voeg aardappels en pompoen geschild en in kleine blokjes toe, water erbij en 15 min. koken;
erwten toevoegen, melk (poeder) en kruiden met 'n bouillonblokje; kaas kleinsnijden en er over strooien
Witte bonen met tonijn
  • 100 g witte bonen
  • 2 eieren
  • 1 blikje tonijn
  • 2 eetl. meel
  • 0,5 l melk
  • 50 g kaas
  • 1 theel. mosterd
  • zakje chips
Week en kook de bonen; kook de eieren.
Maak een kaassaus van boter, meel, melk en de kaas;
meng de bonen met de kleingesneden eieren en de tonijn;
giet de kaassaus erover, naar smaak peper zout en mosterd erbij en doorwarmen.
Strooi er chips bovenop.



Weliswaar geen tonijn, maar er was genoeg andere vis op straat in Sri Lanka te koop.
Moren en Christenen
  • 100 g bruine bonen
  • 100 g varkensvlees
  • 1 ui
  • 3 tomaten
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 2 bananen
  • 200 g rijst
Was en kook de rijst in ruim water.
Bak de kleingesneden ui en het varkensvlees, voeg kerrie en tomaten toe, daarna de geweekte en gekookte bonen, sudder tot het vlees gaar is.
Bak intussen de in de lengte doorgesneden bananen.
Giet de rijst af en meng alles
Linzen met groenten
  • 100 g linzen
  • 1 ui + teentje knoflook
  • 1 prei
  • 1 grote wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 kleine courgette
  • (andere groentes kunnen ook)
Fruit ui, prei en knoflook;
was de linzen goed en voeg ze bij het ui mengsel, giet er ½ l water bij en breng aan de kook.
Intussen de wortel, selderij en courgette schoon maken en in kleine stukjes toevoegen.
15 min. koken, let op droogkoken, linzen nemen veel vocht op.
Kruiden met bouillonblokje.
Kidneybonen met bier
  • 100 g droge kidneybonen
  • 1 paprika
  • 2 vleestomaten
  • 1 prei
  • 1 dl bier
  • 3 eetlepels geraspte (nagel)kaas
Week en kook de bonen.
Fruit prei en paprika, voeg in stukken gesneden tomaten toe en sudder met het bier.
Kruiden met peper en zout.
Heb je toevallig room voor een toetje gekocht, dan 4 eetl. erbij; strooi de geraspte kaas erover.
Komkommer met avocadosalade erbij
Tajine met kikkererwten
  • 100 g kikkererwten
  • 1 kleine courgette of aubergine
  • 1 wortel
  • 1 ui+ teentje knoflook
  • 1 aardappel
  • 3 tomaten
  • kruiden: paprika, koriander, komijn en kaneel evt paprika plus kerriepoeder
Week en kook de kikkererwten.
Fruit de ui en knoflook, voeg de kleingesneden courgette toe en 1 eetl. paprikapoeder, 1 theelepel komijn, koriander en kaneel, kikkererwten met kookvocht, de kleingesneden groente en tomaten toevoegen.
Sudder tien minuten, zout of bouillonpoeder erbij