Groentegerechten.




Op de markten in Marokko was genoeg te koop om zelf gevarieerde en lekkere maaltjes te bereiden (soms in de hotelkamers)
Prei pot
  • 1 grote wortel
  • 1 grote prei
  • 2 aardappels
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 (rook)worst of blikje corned beef
  • peper-zout-tijm-oregano
De prei in stukken snijden en fruiten.
Water erbij en de kleingesneden wortel en aardappels toevoegen, sudder 20 min. Voeg tomaten puree, worst en kruiden toe en even meewarmen.
Griekse Aubergines
  • 1 ui + teentje knoflook
  • 2 kleine aubergines
  • 1 pond tomaten
  • 2 eieren
  • ½ citroen
  • 4 eetl. (olijf)olie
Fruit de ui en knoflook, voeg de kleingesneden aubergines toe en roerbak 5 min., zodat de aubergine goed olie opneemt. Voeg de tomaten in stukjes toe, sudder 10 min. Roer de geklopte eieren erdoor en laat stollen, kruiden met citroensap, peper en zout.
Italiaanse venkel
  • 2 venkelknollen
  • 1 uitje + teentje knoflook
  • 2 grote tomaten
  • 100 g. champignons
Bak ui, knoflook en tomaten in (olijf)olie, voeg de venkel in stukken toe en smoor 15 min, de laatste 5 min. de champignons erbij.
Franse courgettes
  • 2 courgettes
  • 1 paprika
  • 4 tomaten
  • 1 ui + teentje knoflook
  • 100 g. kaas
Fruit de ui en knoflook. Snij de groentes in stukjes en roerbak 10 min. Sudder tot de courgette zacht is en bestrooi met kaas.
Turkse boontjes
  • 1 pond boontjes
  • 1 paprika
  • 4 tomaten
  • 1 ui
Kook de afgehaalde en gebroken boontjes gaar (± 10 min.)
Fruit ui, paprika en tomaten 'n paar minuutjes.
Meng en sudder nog 5 min.
Perzische komkommers
  • 2 komkommers
  • ½ zakje zachte keukenpruimen
  • 1 aardappel
  • 1 uitje
Bak de ui en aardappelstukjes, stoof hierin de komkommers met de pruimen.
Met rijst.



Kruiwagens vol met verse groente uit onze eigen tuin, konden we uiteraard niet meenemen op onze fietstochten.
Zweedse rode kool
  • 1 pot rode kool
  • ½ pot cranberryjam of compote
Warm de rode kool.
Giet de jam erover heen.
Indonesische groentes
  • ¼ witte kool
  • 1 wortel
  • (1 ons taogé)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels pindakaas of gado gado
Snij alle groentes in kleine stukjes en kook ± 10 min. (meer soorten mag ook); kook intussen de eieren.
maak de pindasaus met het groentekookwater.
Pel de eieren, voeg bij de groente en giet de pindasaus erover.
Hongaarse zuurkool
  • 1 ui
  • 1 zakje zuurkool naturel
  • 4 gedroogde of verse tomaten
  • 1 eetlepel komijn(zaadjes)
  • 1 bekertje room
Fruit de ui; voeg de kruiden toe, daarna de tomaten, de zuurkool, room erbij en een kwartiertje sudderen.
Chinese groente
  • 2 eetl. sojabrokjes
  • 1 ui
  • 2 worteltjes
  • 1 paprika
  • 1 klein blikje ananas
  • ½ potje augurk- of paprikasla
  • 1 bakje champignons
  • sojasaus/ketjap
Kook de wortels in stukjes voor; week de sojabrokjes in water met sojasaus.
Fruit de ui, paprika en champignons.
Voeg ui, paprika, wortel, ananas plus sap, twee eetlepels azijnvocht van de salade en sojabrok toe, aan de kook brengen en binden met een beetje bloem of een half pakje chinese groentesoep.
Portugese erwtjes
  • 1 blikje erwtjes
  • 50 g gerookt spek
  • 50 g chorizoworst
  • 1 uitje + teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • 2 eieren
  • peterselie of korianderblaadjes
Ui en knoflook fijngesneden met het spek bakken; tomaten kleinsnijden en mee smoren; erwtjes afgieten en meewarmen. Worst in plakjes toevoegen plus ½ kopje water; kuiltjes in de prut maken en de eieren erin breken, laten stollen; peper, zout en de blaadjes toevoegen