Koken en eten tijdens fietstochten.


Eten is van buitengewoon belang voor de fietser.Branders

Voor de gerechten maakt het natuurlijk niet uit waarop je kookt. Als je met het vliegtuig naar een land gaat waar geen gas te koop is, zul je een benzine en/of petroleumbrander moeten meenemen.
Gas kookt natuurlijk het snelste en schoonste.
Een tweede brander, als er beschikbare tasruimte is, is wel handig. Als bijbrander zijn de simpele, lichte spiritusbranders heel geschikt, geven genoeg warmte om te fruiten en ideaal om te sudderen. Met drie stenen kun je ook een eenvoudig houtvuurtje maken. Graaf een kuiltje tussen de stenen, leg er wat twijgen en droog spul in, steek aan en dan wat groter droog sprokkelhout erop.

Het ziet zo al erg lekker uit, voor 4 personen op twee branders.

Kun je het hout niet met de hand breken, schuif het simpelweg steeds een eindje verder in het vuur. Maakt de pannen zeer zwart!Kooktechniek

Voor meerdere personen koken betekent met minstens twee pannen koken, anders moet je wel 'n erg grote pan meeslepen. Op een brander kost dat veel tijd, beperk dat door de ene pan in de slaapzak warm weg te zetten, terwijl het tweede gerecht klaargemaakt wordt. Minder omslachtig is het om pan één aan de kook te brengen, dan pan twee en daarna om en om terug aan de kook te brengen waardoor ze meestal gelijktijdig gaar zijn.
Mocht je als verlichting theelichtjes bij je hebben, dan kan een pan, vooral de graangerechten, daarop de helft van de kooktijd warm gehouden worden, brandt daardoor ook minder makkelijk aan. Als pannenstaander gebruik je drie stenen.Koeling

Doe de boter of de margarine in een goed afsluitbare container. Stop dit in een nat washandje. Hang het in een netje aan de schaduwkant van je rugzak of fietstas, zodat de lucht het vocht kan verdampen en voor koeling zorgt. 's Avonds bij de tent zet je te koelen spullen in een natte handdoek op een schaduwrijke plek.Recepten

De opgegeven hoeveelheden zijn voor twee personen, maar kunnen natuurlijk erg verschillen afhankelijk van hoe groot de honger is. Zolang je nog geen "heilig oog" hebt om de hoeveelheden correct te schatten, ijk je voor de tocht je bekers en lepels op volume en gewicht.
De ingrediënten zijn gebaseerd op verse groenten, losse kruiden en het meenemen van meel voor sauzen, pannenkoeken e.d., maar kunnen zonder meer vervangen worden door pot, blik of gedroogde groente, kant en klare kruidenmengsels en instant sausjes.
Vlees is in veel landen moeilijk om van betrouwbare kwaliteit te kopen en in warme landen om onderweg mee te nemen. Daarom ligt het accent op vegetarische gerechten, die echter merendeels met vlees naar keuze gecombineerd kunnen worden.
Om te bakken kan boter, margarine of olie gebruikt worden, als er een specifieke smaak bij hoort, wordt de oliesoort vermeld.
Combineer een van de granen met 'n peulvrucht- of groenterecept, salade en een toetje erbij en je bent beter af dan in heel wat restaurants in de wijde wereld.Opmerking: Van alle recepten hebben we printversies gemaakt, die geen enkele opmaak, foto's e.d. hebben en zo verdeeld zijn dat ze op A4 goed passen (Zie Print Preview in Internet Explorer).
To keep in good shape you have to eat a lot

Naar de recepten om goed in vorm te blijven.