GRANEN.


Deegwaren.

Overal ter wereld verkrijgbaar en goed vullend. Nadeel is dat er veel water voor aan de kook gebracht moet worden wat meer brandstof en tijd kost, behalve spaghetti ook volumineus om mee te nemen.
Gebruik het kookwater voor eventuele saus!
Traditioneel Italiaans
  • 200 g maccaroni
  • 250 g champignons
  • 25 g sojabrokjes/ 100g gehakt
  • 1 ui+ teentje knoflook
  • 1 paprika
  • 1 pond tomaten
  • ½ zakje parmezaanse kaas
  • basilicum, oregano of italiaanse kruiden
Week de sojabrokjes in wat water; kook de maccaroni.
Fruit ui, knoflook, champignons en paprika, voeg de kleingesneden tomaten toe en de geweekte sojabrokjes/gehakt;
kruid met basilicum en/of oregano, sudder 10 min. als de saus te dik wordt maccaroniwater toevoegen.
Kaas erover strooien
Gebakken spaghetti
  • 200 g spaghetti
  • 1 prei
  • 1 teentje knoflook
  • ½ wit/ groen/chinees kooltje
  • 1 scherpe peper of paprika
  • 100 g spek of 25 g sojabrokjes
  • zout, gember en sojasaus
Kook de spaghetti.
Fruit knoflook en prei en peper.
Voeg kleingesneden spek of geweekte sojabrokjes plus de fijngesneden kool toe; kruiden met gember en sojasaus (ketjap);
10 min. laten smoren.
Mengen met de afgegoten spaghetti
Maccaroni op zigeunermanier
  • 200 g maccaroni, nockern of spätzle
  • 1 ui
  • 50 g gerookt spek
  • 100 g worst (b.v.chorizo)
  • 100 g kaas
Kook de deegwaren.
Fruit de ui.
Snij spek in blokjes, beetje uitbakken, worst meewarmen;
afgegoten gare deegwaren erbij.
Kaas in blokjes erdoor smelten laten

Rijst.

Rijst is gemakkelijk verkrijgbaar, maar geeft de minste energie van alle granen.


Muurtjes moesten we bouwen om paella te kunnen koken vanwege de stevige wind op de Spaanse hoogvlakte.
Rijst
  • 200 g rijst
  • 2 uien
  • 150 g ham
  • 1 theel. kerrie
  • 1 blik mais
  • 1 blik doperwten
  • 50 g pinda's
Fruit de gesnipperde ui, voeg de hamblokjes, kerrie en de rauwe rijst toe en roer een minuut
4 dl. bouillon erdoor en kook 10 min.
Voeg de doperwten en mais toe en warm door.
Garneer met pinda's

Maismeel.

Maisgriesmeel is ook heel geschikt als vulstof en geeft voor uren energie. Bijna overal ter wereld verkijgbaar, in Afrika is het wit, elders geel.
Polenta
  • 100 g maisgriesmeel
  • 1 ei
Breng ½ l water aan de kook, laat het maismeel erin regenen en blijf 2 min. roeren, tot het dik is;
klop het ei erdoor, roer nog even en zet in de slaapzak om na te garen

Couscous en Bulghur.

Couscous is grof tarwegriesmeel, bulghur is nog grover. Couscous is supersnel klaar en vult goed, is niet algemeen verkrijgbaar. Indien het niet tot de volkskeuken hoort, dan bij natuurvoedings winkels verkrijgbaar. In India heet het suji.


Je hoeft natuurlijk niet altijd zelf te koken: coucous eten in een restaurant in Marokko.
Upma
  • 100 g couscousmeel
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 lepel kerrie
  • 1 blikje erwten
Fruit de ui en de paprika, voeg de kruiden toe en roer ½ l water erbij plus de erwtjes.
Als het kookt het meel erin laten regenen, blijf roeren tot het dik is;
10 min. warm laten staan.
Bulghur pilaf
  • 100 g bulghur
  • 1 ui
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ½ theelepel geelwortel
  • bouillonpoeder
De ui kleinsnijden en fruiten in veel boter;
voeg de bulghur toe en fruit even mee;
kruiden en tomatenpuree erbij;
½ l water met bouillonpoeder toevoegen;
10 min. koken, 5 min warm laten staan

Gierst.

Gierst is minder volunineus dan rijst en je hebt er pp minder van nodig, dus minder pakgewicht, het is ook voedzamer. Hier verkrijgbaar in de reform-, natuurvoeding- of Turkse winkel.
Gierstrisotto
  • 100 g gierst
  • 1 uitje
  • 1 paprika
  • 1 wortel
  • 1 theel. paprikapoeder
Fruit ui en paprika, roer de gewassen gierst erdoor en fruit 1 min. mee.
Voeg de paprikapoeder toe en l bouillon, de kleingesneden wortel en laat een kwartiertje koken.
10 min. warm laten staan
Alle recepten met gierst, rijst, boekweit en quinua zijn bruikbaar voor al deze granen.


Pannenkoeken bakken van verschillende soorten granen was in Zweden met zijn grote stukken natuur zonder bewoning, een geliefde bezigheid.

Boekweit.

Kasha is gebroken, geroosterde boekweit. Beide zijn ook snel gaar en vragen weinig water. Verkrijgbaarheid als gierst.
Boekweitpannenkoek
  • 100 g boekweit
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 1 eetl. sojasaus
  • peterselie
  • 50 g kaas
Kook de boekweit gaar.
Fruit de ui.
Klop de eieren, meng de sojasaus, peterselie en kaas erdoor, dan de gare boekweit erbij;
voeg bij de ui en bak een dikke koek ervan.

Quinua.

Quinua is een zeer eiwitrijk graan, oorspronkelijk uit de Andes, waar het natuurlijk volop te koop is. Hier bij de wereldwinkel en natuurvoedingszaken. Compact en licht om mee te nemen, bereiding als rijst.
Quinuapilaf
  • 100 g quinua
  • 50 g sperziebonen
  • 1 uitje
  • 1 courgette
  • 3 stengels bleekselderij
Fruit de ui, laat het graan even meebakken;
voeg ½l bouillon toe;
snipper de groente erbij en kook 10 min;
laat nog 10 min. warm staan nawellen
Quinua atamalada
  • 100 g quinua
  • 1 ui
  • ½ paprika
  • ½ pakje roomkaas, evt kwark
Kook de quinua in een kwart liter water of bouillon ± 15 min.
Fruit de ui en paprika.
Voeg de roomkaas of kwark plus de quinoa toe en zout naar smaak, samen doorwarmen
Tropische quinua
  • 1 ui + teentje knoflook
  • 100 g quinua
  • sap van 1 sinaasappel
  • 50 g tropische notenmix
Kook de quinua in half sinaasappelsap, half water (2dl totaal).
Fruit ui en knoflook.
Voeg notenmix, ui en knoflook toe aan de quinua.

Gerst, rogge, haver.

Deze granen moeten veel te lang koken. Mocht je een keer niet anders krijgen kunnen, week ze dan een nachtje in. Als vlokken zijn ze wel sneller te bereiden, nog sneller als ze ook ingeweekt worden. Je kunt ze dan zelfs zo eten (muesli) of als pap met water koken en dan eventueel melkpoeder erbij.