BROOD BAKKEN.

Brood zelf bakken als je langere tijd in de rimboe bent of in landen waar geen brood te krijgen is, kan erg handig zijn. Daartoe zijn heel primitieve methodes bekend, b.v. deeg om een stok winden en boven een houtvuur houden, maar met de ouderwetse wonderpan gaat dat heel wat handiger. Een nadeel is het volume dat je meenemen moet en het is alleen lonend als je de kook uitrusting over meerdere personen verdelen kunt. Het gewicht is ± 600 g. Wel kun je de vorm opvullen met mondvoorraad, zodat de ruimte nog meevalt.


Een wonderpan is groot, maar licht, in de tas kun je er nog vanalles in stoppen, maar je kunt er zo heerlijk brood en andere dingen meebakken.
Brood
  • 600 g meel (volkoren of wit)
  • 1 zakje gedroogde gist
  • ± halve liter water
  • 2 theelepels zout
Los de gist op in een beetje lauw water, even laten staan.
Voeg toe aan het meel en beetje bij beetje het water tot het deeg kneedbaar is maar niet plakt, als het plakt wat meel toevoegen.
Half uur rijzen op een warme plek;
zout erbij en nogmaals kneden;
in de ingevette vorm doen, weer laten rijzen (± 1 h.) en bakken (ca 1h.)
Poffert
  • 750 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • een snufje zout
  • kwart liter melk
  • 250 g krenten en rozijnen
Roer meel met melk tot een zeer dik beslag;
dan de eieren één voor één goed erin roeren;
zout en zuidvruchten erbij;
in de goed ingevette vorm doen;
1½ uur bakken.
Warm of koud eten met boter en stroop
Paratha's
Kneed een deeg van 250g meel, 1 theelepel zout, 2 eetlepels gesmolten boter en ongeveer 2 dl water. Maak er balletjes van en rol ze uit (met een fles bv) of met beide handen plat maken.
Bak in de koekepan met boter of olie op een zacht vuurtje aan weerskanten bruin.
Rijstepannenkoekjes
Maak pannenkoekenbeslag van 200g meel, 1 ei en melk of melkpoeder met water. Voeg twee kop pen gekookte rijst toe en bak hiervan dikke pannenkoeken.
Kunnen koud meegenomen en gegeten worden als alternatief voor brood
Pap
Kun je geen brood kopen of is het koud 's morgens dan is pap een goede maagvulling. Het gemak kelijkst zijn tarwegriesmeel, fijne havermout of maismeel. Daar melk in de kampeerpannen erg aanbrandt, kook je de pap eerst met water gaar. Daartoe eerst water aan de kook brengen en het meel al roerend toevoegen, ± 50g per persoon.Voeg dan aangeroerde melkpoeder of een blikje koffiemelk toe. Suiker naar smaak en eventueel rozijnen.
Griesmeelpap is ook een heerlijk stevig toetje, zeker als je bramen hebt kunnen plukken, die je even opkookt en met suiker erbij eroverheen giet.


Het bladerdeeg voor de roti's in Sri Lanka werd met de hand gemaakt door het elke keer weer dun uit te zwaaien tot het flitter-dun in elkaar werd gevouwen.

OUD BROOD.

Vers gebakken brood is een van de traktaties in de vakantie. Zijn er geen eendjes onderweg om het oude brood aan op te voeren, dan maken we er iets lekkers van.
Sopa Alentejano
  • 4 plakken brood (of ½ stokbrood)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • peper en zout
  • verse korianderblaadjes (evt peterselie)
  • 5 eetl. olijfolie
Fruit de knoflook in de olijfolie;
verkruimel het brood en bak een minuutje mee;
1½ l water erbij en aan de kook brengen, sudder 5 min.
Klop de eieren en voeg al roerend bij de koken de soep, roer tot ze gestold zijn peper en zout naar smaak en de verse, klein gesneden blaadjes erover strooien
Eiergehakt
  • 100 g maisgriesmeel
  • 1 ei
Breng ½ l water aan de kook, laat het maismeel erin regenen en blijf 2 min. roeren, tot het dik is;
klop het ei erdoor, roer nog even en zet in de slaapzak om na te garen
Gazpacho
  • 1 ui
  • teentje knoflook
  • 6 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 paprika
  • 6 plakken oud brood
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. azijn
  • peper, zout naar smaak
Snij alle ingrediënten in kleine stukjes;
meng met 5dl water, de olie, azijn en kruiden;
zo koel mogelijk laten intrekken.
Van de helft van het oude brood toast maken of kant en klare toast erbij eten
koude gekookte eieren apart, maken hiervan een complete maaltijd voor warme dagen