Fietsen en kamperen van baby tot 7-jarige (3).
Piknik en luierwisseling
Tochten met één kind achterop.
Wie van beide ouders de sterkste armen heeft, neemt het kind achterop. Want geloof me, een beweeglijk gewicht van 10-20 kg is heel wat anders dan 20 kg keurig verpakte bagage.
"Papa kijk" en ze wil langs je heen kijken, wat meteen een hele ruk aan de balans is.
De bagage is dan nog geen probleem. Allebei voorwiel- en stuurtassen, achterop normaal en de manddrager een enkele fietstas, dan kan zelfs de kampeeruitrusting (wel lichtgewicht) verstouwd worden. Die paar kleine kleertjes druk je er nog bij in.
Alleen die luiers! Die verkopen ze in zulke grote pakken, maar achter aan de mand kan dat lichte, volumineuze spul wel hangen.
Speelgoed hoeft nauwelijks mee, ze vermaken zich prima met rondkijken (plus kommentaar), opgeraapte eikels, spinaziesoep koken in een beekje of het bos stofzuigen met een tak.
Wel oppassen dat ze onder het fietsen elkaars handen niet pakken
Twee kinderen achterop.
Twee kinderen, twee manden, waar laat je de bagage dan? We stonden zelf versteld dat we toch nog alles op de fiets kregen. Behalve bordjes en bekers hoefde aan de kampeeruitrusting nog niets toegevoegd te worden: we pasten nog steeds in de 2-persoons tent en onder de slaapzak.
De hele uitrusting is gebaseerd op klein volume. Handdoeken zijn natuurlijk maar gastenhanddoekjes, de toilettas een nylon zakje met reistandeborsteltjes, een monstertje shampoo en een kleinste maat zeepdoos.
Benut alle vergeten gaatjes: tussen mand en half onder 't zadel kan nog wel een foudraal of tasje met gereedschap, jassen, tentspullen o.i.d. In de driehoek tussen achterwiel en frame past de koelkast: een nat te houden zakje voor boter, kaas e.d. Een eventuele reserveband kan op de voorbagagedrager opgerold onder de stuurtas (tevens schokbreker voor een camera). Achter aan een mandje hangt de slaapzak, aan het andere de karrimatjes.
Handig is een opvouwbaar rugzakje, voor de zak met broodjes of andere boodschappen om tot de piknik even op de rug mee te nemen. Pakken melk e.d. kunnen even op de bodem van een mandje gezet worden, tot de tijd van nuttigen daar is.