Noordzeeroute 2
Een slingerend gruispaadje door duinen en heide, ver weg van verkeer.
We beginnen dit traject in Lønne.
De route volgt een leuk asfalt fietspad, op en neer door duinen in de buurt van de spoorlijn, tot na een tunneltje bij Nymindegab.
Tot ons genoegen en verbazing merken we dat er een fietspad is aangelegd op het smalle stuk land tussen zee en fjord.
Het is een fietspad van gruis door de lage duinen vlak achter de hoge duinenrij bij de zee en ver van de weg af. Het kronkelt op de meest vreemde manier om om duintjes heen te gaan of over elk klein bultje duin zonder ook maar iets af te vlakken, maar het is mooi, leuk en goed te fietsen. Alleen jammer dat wel een derde van de afstand door de verschillende vakantiehuis dorpen ging. Na Hvide Sande werd dat echter wel wat minder. Maar we zien geen zee en geen fjord alleen maar duinen met helmgras. Dit gaat zo door tot Søndervig (winkels).
Gedurende een paar kilometer langs de grote weg richting Ringkøbing, dan afslaan naar het noorden aan de oostkant van het Vest Stadil Fjord. Na een kilometer of 5 voert de route 12 km over een dijk langs een afwateringskanaal, met de eerste helft bomen en struiken erlangs. Het landschap is bijna geheel vlak en erg open zonder bewoning of bomen haast. Het fietst echter wel lekker zo op een geheel vrij fietspad. Je komt aldus bijna vanzelf in Vedersø Klit (klit betekent duin).
De route gaat verder over een gruis fietspaadje door de de duinen en dan over een mooi kiezelbospad (door de Husby Klitplantage) naar Fjand
(11 km).
Vandaar wordt het fietsen langs een vrij drukke weg over een vrijliggend fietspad onderaan een hoge kaarsrechte duin, volgens de kaart een dam. Na de sluizen bij Torsminde gaat de route gewoon over de rijbaan. Aan het eind van de dam gaat het over kleine weggetjes en zien we bij het gehucht Fjaltring uiteindelijk de zee.
Binnenweggetjes zijn vaak kiezelwegen, wat zwaar fietst, maar altijd lekker rustig is.
Verder gaat de route langs de vrijliggende kerk van Trans vanwaar de route over een leuk fietspaadje door de duinen boven langs gaat met mooie gezichten op de zee naar de vuurtoren Bovbjerg Fyr. Het stikte hier trouwens van de wilde rozen (in bloei en in de herfst dus rozenbottels). Hier ben je boven aan hoge steile zandklippen aan de zeekant met mooi uitzicht.
Vanaf de Fyr gaat er een kiezelweggetje verder door de duinen naar Ferring en dan weer over kleine weggetjes door boerenland met meest akkers en soms een weide naar Harboør.
De route gaat dan over een smal geasfalteerd recht fietspaadje over een soort dam door een natte, lage vlakte achter het duin (of dam?). Het lijkt haast een spoorwegje te zijn geweest. De weg ligt een kilometertje of zo naar het oosten en het is daarom heerlijk rustig fietsen. Wel heb je de hele tijd het gezicht op de chemische fabriek Cheminova (Nelly meende zich te herinneren dat het deze wel kon zijn, die nogal berucht was vanwege zijn verontreinigingen).
Langs de buiten kant van Thyborøn buigt de route wat terug naar het zuiden naar de veerboot over het Thyborøn Kanal. In het seizoen varen ze af en aan. Buiten het seizoen een veerboot die heen en terug vaart, ongeveer ¾ uur ligt tussen elke afvaart en hij doet er 10 min over.
Aan de overkant gaat de route over een kaarsrechte kale weg, een beetje op een dam, 10 km richting Agger. Voordien slaat hij al af naar Kirk en binnendoor tussen meren door al slingerend met wat op en neer door boerenland met stukjes door bos naar Ørum en verder naar Svankær (supermarkt).