Noordzeeroute 1

Geen schaap komt door zo'n constructie, maar 14 keer afstappen in een paar kilometer en dubbele hekjes openen is voor een fietser ook wat veel.

Opmerkingen over het begin:

De route in Duitsland loopt via Niebüll en dan de grensovergang bij Rudbøl, waar het Deense gedeelte begint. Dit gaat langs drukkere wegen, een aangenamer alternatief is vanaf Klanxbüll de dijk te volgen.

De route:

Rudbøl grensovergang en start Deense Noordzeeroute
Langs grote weg naar Højer, weinig bewegwijzering, we raakten de route hier kwijt
(Het alternatief: Klanxbüll richting Rodenäs en daar fietswegwijzer Højer volgen en dan over binnenweg naar Højer, waar je dan weer de Noordzeeroute oppikt.)
Binnendoor weggetjes deels zand/kiezelweg naar Hjerpsted
Drukkere binnendoor weg naar Ballum
Smalle weg onderaan de dijk, gesloten voor overig verkeer tot weg naar Rømø
Secundaire weg met verkeer naar Skærbæk
Fietspad langs drukke weg tot na Brons (7 km) bij Kærbøllin er vanaf.
Binnendoor rustig via Rejsby, zand/kiezelweg tot Høgsbro dan weer asfalt naar Vester Vedsted.
Hier gaat het weer onderlangs de dijk, verkeersvrij tot aan de Kammerslusen, dan een paar kilometer met weinig verkeer en daarna weer verkeersvrij langs de dijk tot je voor Tjæreborg de dijk verlaat en even door Tjæreborg moet. De pijl op het routebordje is correct, maar over een drukke weg, daarom fietsten wij via een fietspad achterlangs en vlakbij de spoorlijn tot kort voor Esbjerg waar we de Noordzeeroute weer konden oppikken.
De route door de stad is weinig interessant, loopt om het centrum heen langs een drukke ringweg door saaie woonwijken en komt daarna op een drukke kustweg uit. Deze volgt de route tot aan Hjerting, vanwaar een kleinere weg naar Kokspang gaat.
Wij zouden aanraden om zelf een route rondom de stad uit te zoeken vanaf Tjæreborg naar Kokspang of anders misschien dwarsdoor het centrum, maar dan zijn de in- en uitgaande wegen nog druk natuurlijk.
Binnendoorweggetjes met zicht op de Ho Bugt verder naar Oksbøl, waarna het een bospad wordt door de Ål Klitplantage. Daarna gaat het over rustige wegen door (ex?) militair terrein met veel heide naar Vejers Strand (supermarkt). Een hele nederzetting van vakantiehuisjes waar de route over een breed fietspad achterlangs gaat door bos en grote heidevelden van de Vejers Klitplantage.
Na de afslag Henne Strand gaat de route over kronkelende binnenweggetjes tussen verbouwde boerderijtjes door en via een stuk Blåbjerg Plantage naar Lønne.