Eigen ervaringen op de Noordzeeroute
Met dit glasheldere weer waren de zandklippen van Bovbjerg (met vuurtoren) ook prachtig te zien.
Het weer
We hadden ideaal fietsweer de hele week: glashelder, wolkenloze hemel, lekkere temperatuur (zo rond de 25°C) en het grootste deel van de tocht de wind schuin achter.
De bewoners
De Denen fietsen aanmerkelijk minder dan de Duitsers of Nederlanders, op gemiddeld heel wat oudere fietsen. Er zijn evenveel te dikke mensen hebben als bij andere Europeanen zo te zien. Soms vroegen we in ons Zweeds-Deens taaltje aan een fietser de weg of naar een winkel en uit het zeer gebrekkig Deens antwoord bleek het dan een Duitser te zijn.
Op de campings, maar vooral in de vakantiehuisjes aan de kust, waren dan ook bijna alleen maar Duitsers. Op iets verder van de duinen gelegen campings, waren nog wel wat Denen in sta-caravans.
We zagen ook waarom er tegenwoordig zoveel SUV's zijn: de mensen zijn zó dik geworden, dat ze niet meer in een kleine auto passen, die hen ook niet meer trekken kan!
Deense humor
Op de veerboot over Thyborøn Kanal zegt de kaartjesverkoper: "Zet de fiets daar maar neer" en wijst waar een bord 'verboden fietsen te plaatsen'staat. Henny vraagt: "en dat bord dan?" "Geeft niet, dat is alleen maar de nooduitgang, als de nood aan de man komt, kiepen we de fietsen wel overboord."
Zet ze maar bij het bordje van verboden fietsen te plaatsen, neer!
Andere fietsers
Veel trekkers waren niet meer onderweg: gemiddeld 1 fietstrekker of trekster per dag.
Fietsrichting
De eerste reaktie zal wel zijn: "Wat maakt dat nou uit!" Toch als je (vooral) met zonnig weer fietst, dan is het veel mooier en prettiger kijken met de zon in de rug, dus in het geval van de Deense route: probeer van Zuid naar Noord te fietsen, het maakt Denemarken stukken mooier.
Milieu
Je ziet geen vuiltje of snipper papier, blikje of wat dan ook langs de fietsroutes door de heide en bossen. Ook elders weinig zwerfvuil.
Voor Nederlanders een ongekende hoeveelheid openbare w.c.'s: uiteraard in de plaatsjes, maar ook op piknikplaatsen, parkeerplekken, soms paalkampen, enz en altijd met papier en zonder rommel!
Het lijkt alsof de Denen de grote windmolens voor de opwekking van electriciteit ook niet zo prachtig meer vinden, we zagen er nauwelijks meer dan 20 jaar geleden en veel minder dan er tegenwoordig in Duitsland staan. Gelukkig wel, want wij vinden het regelrechte horizonvervuiling.
We verwonderden ons erover dat er zoveel vakantiehuisjes in de duinen zijn en nog steeds gebouwd worden. Het versnipperd het mooie duinlandschap wel heel erg.
Openbaar vervoer: de lijndiensten die we hier zien zijn nog leger dan in Nederland: er zit nooit iemand in.
Veel nette w.c.'s, zelfs langs de route af en toe.
Prijzen
Campings kosten ons gemiddeld € 15 voor beiden per nacht plus soms nog munten voor warme douches.
IJsjes zijn ook niet goedkoop, maar een liter ijs in de supermarkt kost net zoveel als één gewoon ijsje en daar heb je met z'n tweetjes wel een half uur plezier van.
De onbemande stalletjes en tafeltjes bij de weg waar eigen produkten worden verkocht blijken niet veel voordeliger te zijn dan de winkel. Misschien vinden ze hun produkten beter, hoewel ze er af en toe verpieterd uitzagen.
Dieren- en Plantenwereld:
We hebben ook wat wild gezien onderweg: een paar hagedisjes, drie keer een adder (waarvan één dood was), een paar hazelwormen, een haas, een hert in de verte in het bos en een eekhoorntje dat voor ons de weg overschoot.
Schapen hadden grote delen van de weg onderlangs de dijk volgescheten en waren daarna wijselijk zelf bovenop de dijk gaan liggen.
Een boerderij met ecovlees: honderden Galloway runderen, maar het overige melkvee staat binnen en wordt gevoerd, je ziet melkkoeien pas weer in de wei in Schleswig Holstein.
In de duinen staan veel hoge en lage duindoornstruiken vol oranje besjes en veel wilde rozen vol rozenbottels en bloemen.