De Noordzeeroute in Denemarken

Algemeen.

Het begin van het heerlijk vrije fietspad dwars door de duinen tussen Noordzee en Ringkøbing Fjord.

Inleiding.
Het Deense deel van de North Sea Cycle Route is ongeveer 800 km lang. Eigenlijk bestaat het uit twee delen:
1. Langs de westkust van Jutland tot aan Skagen, de Deense Vestkyststien, route nr 1 (ongeveer 575 km)
2. Langs de oostkust van Jutland van Skagen tot aan Grenå (ongeveer 225 km); waar je de veerboot kunt nemen naar het Zweedse deel.
We zullen op deze site alleen de route beschrijven en geen wetenswaardigheden of bezienswaardigheden, hiervoor verwijzen we naar de betreffende reisgidsjes (zie hierna)

Routebewegwijzering:
Vierkante bordjes met blauwe ondergrond (zie foto) en route 1 vermeld, maar niet altijd. Soms staat er alleen maar Vestkyststien, soms is alles verbleekt door zon en zee. Vaak staan er pijltjes op, maar niet altijd, kijk dan op de doorgaande of kruisende weg of daar het volgende bordje staat. In het algemeen vergis je je niet gauw, hoewel we een enkele keer de route misten, doordat de pijl niet erg logisch geplaatst was, of in een stad niet voldoende bordjes stonden,

Wegen of paden:
a. Binnenwegen. Voert de route je over binnenwegen dan zijn die voor 90% geasfalteerd, slechts een enkele keer een stuk zanderige weg, verhard met grove kieselstenen, die redelijk te fietsen zijn.
b. Paden door het bos. De bossen zijn allemaal, net als in Nederland, aangelegd en worden beheerd door Skov- og Naturstyrelsen (Staatsbosbeheer). Ze heten hier wat verwarrend "plantage". Van elke plantage bestaat een folder welke bij parkeer- of piknikplaatsen in een stalen waterdichte houder zitten. Gaat de route door de bossen, dan voert deze altijd over een met kleine steenslag verhard en goed te fietsen bospad, (waarschijnlijk speciaal voor de fietsroutes, bosbouwverkeer kart wel over de zandpaden) .
c. Paden door duinen of heide. Deze zijn bijna altijd verhard d.m.v. gruis en heel goed te fietsen.
d. Een enkel vrijliggend fietspad is zelfs geasfalteerd.

Onderkomen:

Veel fietsers zullen hotels erg duur vinden, wij hebben er in ieder geval geen gebruik van gemaakt. De campings zijn al prijzig genoeg met gemiddel zo'n €15 voor twee personen met een klein tentje en soms nog voor heet water betalen ook.
Er zijn vrij veel campings (langs de westkust erg veel) en in het algemeen wel goed. Wij fietsten in het naseizoen (half september) en bleek de helft al gesloten, de andere helft had plaats genoeg om een leuk plekje uit te zoeken.
Interessant zijn de primitieve kampeerplekjes van het Staatsbosbeheer. Wij noemen ze paalkampeerplaatsen (in analogie met de Nederlandse van het Nederlandse Staatsbosheer), ze worden aangegeven met kleine groene bordjes op palen in de verschillende plantages. Soms alleen een tentje, soms met een vuurtje erbij, dan is er een veilige vuurplaats. Vooral in het noorden zijn er erg veel. Ze worden op de folders van de plantages vermeld, die bij de V.V.V. verkrijgbaar zijn. Veel staan ook op de fietskaarten van de Noordzeeroute.
Neem altijd water mee omdat er meestal geen voorzieningen zijn. Wel zijn er vaak heel lage platte schuilhutten, bedoeld voor trekkers (wandelaars) om met de slaapzak op de houten vloer te gaan slapen bij beroerd weer. Water is vaak te krijgen op het kerkhof bij de alleenstaande kerkjes (staan op de meeste kaarten).

Kaarten
De Noordzeekustenroute (Vestkyststien, route nr 1), kaartjes in folder formaat met informatie over het gebied. Bestaat uit drie delen en heeft een schaal van 1 : 100.000 De Oostkustenroute (Ostkyststien, route nr 5). Zelfde uitvoering, bestaat uit twee delen.
Prijs 5 DKr per folder bij de deense V.V.V., die ook de plantagefolders hebben. Kaarten van heel Denemarken als overzicht zijn er voldoende, b.v. de min of meer watervaste van Reise Know-how, schaal 1 : 300.000


Reisgidsjes
Er zijn reisgidsjes verschenen in het Duits van het Nederlandse, Duitse en Deense deel van de Noordzeeroute. Deze beschrijven juist niet de route omdat deze goed aangegeven is en het juist onhandig zou zijn tijdens het fietsen, maar ze beschrijven de wetenswaardigheden en bezienswaardigheden en geven tips.
Uitgever: Conrad Stein Verlag; serie: Outdoor, der Weg ist das Ziel;
auteurs: Wolfgang en Idhuna Barelds
www.conrad-stein-verlag.de > Programm > West-Europa
Titel: Niederlande:  Nordseeküstenradweg, ISBN 978-3-89392-567-8
Titel: Deutschland: Nordseeküstenradweg, ISBN 978-3-86686-180-X
Titel: Dänemark:    Nordseeküstenradweg, ISBN 978-3-86686-169-5
Prijs per deel: € 12,90