Tips   (Uit de oude doos)

Met een goede kaart kom je op leuke paadjes, rustig en spannend


Fietsen
Kindermanden zijn er in verschillende dieptes, van ± 35 tot 40 cm. In de grootste hebben ze de meeste knieruimte en die is dus het langst van dienst.
Kinderfietsen munten niet uit in lichtlopendheid en malen meestal veel te snel. Eventueel een ander tandwiel opzetten. Voor grotere fietstochten, vooral in minder vlakke streken, is de aanschaf van een 10 versnellingsracefietsje wel gerechtvaardigd. Ze zijn er al voor 7-jarigen (22 inch wielmaat).
Samen werd er niet speciaal getraind, maar een beetje gewend aan fietsen moeten de kinderen wel zijn. Leer de kleineren wel direkt gehoorzamen als je zegt "stop", vooral in steden moeten ze op de ouder blindvaren. Ook in bergachtig gebied moet je voor ze meekijken omdat ze zelf met afdalen hun snelheid nog niet goed kunnen inschatten. "Remmen", "Loslaten" en aanwijzingen wanneer en waarop te schakelen, zijn voor de kleineren nog nodig.

Uitrusting
Geen dure racekleding voor de kleintjes natuurlijk, maar gewone gemakkelijke kleren als T-shirtjes, een korte broek met wat langere pijpjes (vanwege het schuren), trainingsbroek en trui voor frisser weer. Er kan uiteraard maar weinig meegenomen worden, dus het is wassen geblazen onderweg. Een teiltje meenemen, opvouwbaar of passend in een fietstas (op te vullen met bagage) is erg handig bij vrij kamperen. Om geen extra schoenen te hoeven meenemen hebben wij rubberpedalen, ook komfortabeler voor kindervoetjes, met speciale halve toeclips waarin de voet heel prettig rust. Maak van één fietstas de keukentas: primus en pannen (opvullen!) onderin, de borden ervoor langs, bekers (inschuifbare) en bestek, gerold in de theedoek met wat plastic potjes voor beleg er boven op.
Wil je je niet zo beperken met bagage en een fietskarretje gebruiken, dan is dit wel beperkend op smalle fietspaden, slechte wegen en erg vermoeiend in heuvelachtig gebied.
Kamperen
Een lichte tent, klein oprolbaar, liefst in meerdere pakjes is wel vereist.
Twee kleine kinderen kunnen meestal in een 2-persoonstenter nog wel bij. Luchtbedden zijn veel te zwaar, karrimatjes bieden goede isolatie en zijn erg licht. 's Zomers kan best volstaan worden met de donzen slaapzak alleen als dek, waardoor een ouder met 1 of 2 kinderen aan eentje genoeg heeft. Ook praktisch als een kind nog niet droog is 's nachts. Er zijn ook speciale kinderslaapzakken, waarvan de onderkant afritsbaar is, die snel even uitgespoeld kan worden en weer vlug droog is. De bovenkant is dan gewoon dons (Slee Buitensport).
Wij kamperen zelf nooit op een camping. Als je over kleine wegen rijdt, kom je die ook nauwelijks tegen, tenminste buiten Nederland. Het is in het algemeen vrij gemakkelijk bij een boer toestemming te krijgen voor een nachtje. Kijk, voor je vraagt even of hij wel een geschikt plekje heeft.
"Nee maar, een hele familie" riep de boer vaak verrast en de kinderen hadden meteen een kinderboerderij voor de rest van de avond.

Routes
Om leuk en prettig te fietsen moet de route vooral bepaald worden door kleine verkeersarme weggetjes, ook al levert dat omwegen op. Voor kinderen is verkeer minstens zo hinderlijk als voor groten, maar vooral erg gevaarlijk, speciaal met bepakking kunnen ze zo de weg op zwiepen. Als het echt niet anders kan, rij dan schuin links achter het kind, waardoor je het iets afschermt voor achterop komend verkeer.
Vooral dus met goede kaarten (1:100.000 Nederland, 1:200.00 buitenland) kleine wegen opzoeken. Bouw voor de kinderen wel eens een pretpark of speeltuin in, wat zwemmen, een kasteel of stadje bezoeken en af en toe een rustdag. Kortom, hou rekening met het kind en ze gaan volgend jaar weer met plezier mee.