Noordzeeroute 4

We beginnen dit traject in het Paalkamp bij Bulbjerg.

Het pad wordt in het bos weer kiezelpad en gaat door de Torup Plantage en heuvels, duinen en soms heide. Onderweg is niets buiten een enkele camping en vakantiehuisjes. Door de Kollerup Plantage en de Svinkløv Plantage kom je bij Slettestrand, waar evenmin winkels zijn. Verder door lage duinen en heide naar Tranum Strand (ook niets), een stukje asfaltweg richting Åbybro om een militair schietterrein heen en door de Tranum Klitplantage naar Rødhus (ook niets). ± 4 km voor Rødhus is een mooi paalkamp (gras, twee schuilhutten, verblijfshut, water en w.c.!). Over slingerende gruispaden door heide en bos, de Blokhus Klitplantage, naar Blokhus (eindelijk winkels).
Vanaf hier gaat de route over het strand. Goed te fietsen, maar het vochtige zand is wat zwaar. Toch vrij veel autoverkeer en overal auto's bij de duinen. In het hoogseizoen zal dit niet leuk meer zijn. Gaat door tot Løkken (flinke plaats).

De route is niet alleen duinen, bos en akkerland, een enkele keer kom je door een plaatsje: de haven van Hirtshals.


De route slingert door boerenland met windsingels van naaldbomen, dan verder naar Lønstrup. Een paar honderd meter voorbij de museumboerderij staat een paal met bordje kampeerplek (in het bos Rubjerg Knude). Is erg primitief: een ongemaaid plekje in een dalletje tussen duindoorns en heerlijk rustig.
Nog 4 km naar Lønstrup over asfaltweg. Daarna door duinlandschap met de eerste kilometers allemaal vakantiehuisjes. Na 8 km paalkampeerplek (met water, w.c., grote lage schuilhut). De route gaat langs de duinrand over binnenweggetjes door akkerland met bosjes en boomwallen. Door de Tornby Klitplatage, een paalkamp na 3 km op gruisweg en de laatste 3 km over de drukke weg naar Hirtshals.
Buiten de stad gaat het over een bospad door de Lileheden en Uggerby Klitplantages (paalkamp op 5 km, op 10 km met schuilhut en op 15 km na Hirtshals) en zelfs over een fietsbrug over de Uggerby Å. Bij Tvedsted weer tussen allemaal vakantiehuisjes en een bospad door de Tvedsted Plantage. 2 km voor Skiveren een paalkamp bij een witte historische boerderij (met windmolentje erop), zicht op zee en 3 grote schuilhutten. Het duinpad loopt langs de bosrand met gezicht op hoge zandduinen van Råbjerg. Paalkamp op 5 km met schuilhutten en op 2 km niet aan het pad voor Hulsig.
Hulsig: wij gaan niet naar Skagen op en neer en volgen hier de Noordzeeroute naar het zuiden over de nationale route 5.
Tot aan Ålbæk een vrijliggend fietspad door bos, maar nog geen 50 m van een erg drukke weg. Daarna een fietspad langs deze tot aan Jerup.
Hier verlaten we de Noordzeeroute om via Tolne achterlangs naar Hjørring te gaan om de trein naar huis te nemen.